PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Oficis

La fusta i les noves tecnologies aplicades a l'ofici de fuster

A qui s'adreça:
Alumnes del cicle superior d'educació primària.

Descripció:
L'activitat promou l'apropament al món de la fusta de la ma del Gremi de la Fusta de Sabadell i Comarca i de l'alumnat i del professorat del Departament de fusta i moble de l'Institut Escola Industrial de Sabadell.

A través d'aquesta activitat d'aprenentatge i servei es pretén que l'alumnat de primària pugui conèixer la fusta i els seus processos, des del bosc, passant per la fàbrica, fins als mobles que utilitzem cada dia.

L'activitat s'emmarca dins del programa “JO VULL SER FUSTER/A 4.0” organitzat per el Gremi de la Fusta de Sabadell i l'institut Escola Industrial, amb la col·laboració de Ciutat i Escola. Consta de diverses accions per tal que l'alumnat conegui aquesta professió i construeixi un joc de dòmino que s'emportaran a la escola, fet per ells, que els quedarà com a record de l'experiència viscuda. La seqüència és la següent:

1. La fusta. Origen i processos: introducció i visualització d'un vídeo amb l'explicació del procés, des del bosc fins a l'elaboració dels productes finals, que ajudarà els alumnes a descobrir aquesta professió.
2.  Disseny: els alumnes acompanyats per un professor de l’Institut Escola Industrial, dibuixaran una peça de dòmino utilitzant un programa de disseny assistit per ordinador (CAD 3D).
3.  Impressió 3D: els alumnes acompanyats per un professor de l’Institut Escola Industrial, imprimiran, a la impressora 3D amb fil de fusta, el cap rodó de la xinxeta central.
4.  Mecanització automàtica: els alumnes acompanyats per un professor, coneixeran de primera ma com és un centre de mecanització CNC i observaran com s'utilitza aquesta tecnologia per la mecanització de les peces.
5.  Mecanització manual: els alumnes acompanyats per diversos professors i alumnes d’FP col·laboradors de l’Institut Escola Industrial, realitzaran diverses tasques de mecanització manual, amb total seguretat, aixamfranant les arestes de les peces en una mini fresadora vertical 
6.  Muntatge i acabat: pràctica manual on els alumnes de primària acompanyats per diversos professors i alumnes d’FP col·laboradors de l’Institut Escola Industrial, realitzaran l’encolat de les peces i, un cop assecat l’adhesiu, poliran i donaran una capa de vernís a les peces de dòmino que s'emportaran a l'escola.

Objectius:
- Apropar-se a l'ofici de fuster i entendre el procés de com s'arriba de la matèria primera a l'elaboració dels mobles i dels productes de fusta.
- Comprendre l'ús de la tecnologia en l'ofici de fuster.
- Participar activament en la construcció d'una peça de fusta, en aquest cas d'un joc de dòmino.
- Col·laborar i treballar en equip per l'assoliment d'una fita comú.

Competències clau:
- Competència ciutadana
- Competència digital
- Competència personal, social i aprendre a aprendre

Desenvolupament:
Dates de realització i horaris: PENDENT DE DETERMINAR
Durada: entre 2 hores i mitja i 3 hores
Nombre d'alumnes: 1 grup classe
Lloc de realització: tallers i aules tècniques del Departament de Fusta i Moble de l'Institut Escola Industrial, c. de Calderón, 56
Cost: gratuït
Observacions: l'alumnat de l'Institut Escola Industrial col·laboraran i ajudaran als alumnes de primària en la realització de les diferents tasques al taller.

Inscripció:

Informació:
Institut Escola Industrial
Telèfon: 93 725 87 44
Persona de contacte: Jordi Sanchis
Correu electrònic: jsanchi6@xtec.cat
Consulta Web

Gremi de la Fusta de Sabadell i Comarca
Telèfon: 937 247 829
Persona de contacte: Montse Vilanova
Correu electrònic: info@gremifustasabadell.com
Consulta Web

Organització:
Gremi de la Fusta de Sabadell i Comarca i Institut Escola Industrial de Sabadell

Imprimeix Correu electrònic