09 historia 5.jpg

El patrimoni al "desQobeRt"

 

 

A qui s'adreça:
Alumnes de 2n cicle d'ESO, batxillerat i  formació professional.

Descripció:
Els cinc Instituts de la ciutat que s’inscriguin en aquesta projecte tindran l’oportunitat de col·laborar a donar significat a diferents edificis singulars de Sabadell, de diversitat temàtica.

A tall d'exemple els escollits en edicions anterior van ser: Campanar de Sant Fèlix, Parc Catalunya, Mercat Central, Torre de l’Aigua, Hotel Suís i Església del Sagrat Cor, Casa Duran, Antiga Escola Industrial, Coves de Sant Oleguer, Riu Ripoll, la Casa Arimon, parc de Can Gambús, barri de Can Deu, Casa Ponsà, Cercle Republicà Federal,  edifici de l'Ajuntament, Escola Sagrada Família, Aeroport i polvorí de Sabadell, la Masia de Can Roqueta, l'Estadi de futbol de la Nova Creu Alta, l'antiga Clínica Infantil del Nen Jesús (actualment Sabadell Gent Gran), el Molí d'en Torrella i l'Alberg Molí de Sant Oleguer.

Es tracta que cada Institut faci recerca sobre un dels edificis, explorant les categories que consideri del seu interès, algunes de les quals poden ser:

 • Personatges singulars: testimonis vius, llegendes, personatges històrics, anècdotes...
 • Mirada aliena: entrevistes a persones sobre la visió que tenen de l’edifici.
 • Les cares de l’edifici: façana actual i canvis que ha sofert en el temps.
 • Els sorolls que s’hi escolten a l’interior i a l’exterior (d’avui i els del passat).
 • etc.

Val a dir que des de l’organització s’orientarà la cerca, amb diferents fonts i visites.

La síntesi de la informació quedarà recollida en un bloc, serà complementada amb l’aprofundiment sobre la informació d’arxiu i constituirà la base perquè els alumnes puguin elaborar un anunci promocional de l’edifici. Serà aquest anunci el que podrà accedir la ciutadania a través del codi QR, que estarà imprès en cada una de les plaques dels edificis.

Què és el QR?És un codi de resposta ràpida o codi de barres de dues dimensions que pot contenir molta informació, a la qual s’hi pot accedir a través d’un dispositiu digital de captura d’imatges (ex. càmera de fotos d’un mòbil, una webcam...) i un software específic lector de qr-codes.

El projecte parteix de la idea que existeixen molts factors que fan que a un monument se li doni importància dins d’una ciutat, entre ells, el més important és el que hi haguem adjudicat alguna emoció, sensació, idea o coneixement. Així els alumnes, experts de cada edifici, posaran un granet de sorra per tal d’emocionar, agradar, ajudar a recordar, d’evocar.... als qui vulguin saber més d’un edifici emblemàtic de la ciutat.

Els alumnes col·laboraran en la creació d’una eina educativa per a la ciutadania a través d’un projecte d’aprenentatge i servei, en el qual els participants es formaran sobre el patrimoni de la ciutat i milloraran la forma en com es mostra a la ciutadania en general.

La metodologia emprada afavoreix l’aprenentatge per competències ja que manté les tres idees bàsiques que la fonamenten: la integració dels coneixements, la funcionalitat dels aprenentatges en un escenari i l’aportació d’autonomia i consciència personal i social dels que hi participen.

Per donar suport a la creació dels vídeos s'ofereix als centres participants una xerrada sobre com elaborar un vídeo promocional, a càrrec d'una persona experta en comunicació audiovisual, al Casal Pere Quart. Com a novetat de l'edició d'enguany s'ofereixen assessoraments específics per a cada projecte. Per la qual cosa, cal fer la reserva de l'assessorament en el moment de la inscripció, en aquesta mateixa pàgina.

Accediu al blog de l'edició anterior: curs 2016-17

Blog curs actual: 2017-18

Objectius:
- Atorgar significat i rellevància a alguns edificis emblemàtics de la ciutat.
- Contribuir perquè el patrimoni de Sabadell, visible en edificis individuals, vagi esdevenint patrimoni col·lectiu.
- Unir sinèrgies entre diferents Instituts, utilitzant les TAC, per portar a terme un projecte col·laboratiu que fa un servei a la ciutat.

Competències bàsiques:
-  Competències artística i cultural
-  Competència comunicativa lingüística i audiovisual
-  Competència d’aprendre a aprendre

Desenvolupament:
Durada: curs escolar
Dates de realització i horaris:

 • 5 d'octubre 2017: reunió de presentació del projecte amb els centres educatius inscrits, a les 18h, a la seu del Departament d'Educació, c. de Balsco de Garay, 19
 • 19 d'octubre : xerrada adreçada als alumnes, sobre com fer un vídeo promocional, a càrrec de Núria Castelló, al Casal Pere Quart, a les 11 del matí.
 • Octubre 2017-novembre 2017: assessoraments als centres, d'una hora de durada, a càrrec de Núria Castelló. Cal inscriure's a un dia concret i franja horària.
 • Desembre 2017-abril 2018: realització del projecte a l'aula.
 • 27 d'abril 2018: data límit pel lliurament dels vídeos promocionals.
 • Presentació pública del vídeos elaborats per cada centre educatiu: 17 de maig (dijous), a les 12 h al Casal Pere Quart.

Nombre d'alumnes: 1 grup classe
Lloc de realització: el vídeo és un treball col·laboratiu dels alumnes que es realitza al centre educatiu. La xerrada és al Casal Pere Quart i els assessoraments als centres.
Cost: gratuït
Observacions: aquest projecte compta amb l’orientació tècnica de l'asessora i de l'organització. Cal fer la reserva simultània, tant per l'activitat com per l'assessorament.

Inscripció activitat:

Inscripció assessorament:


Informació:
Regidoria d’Educació
Persona de contacte: Anna Baró i Pilar Montiel
Tel. 93 745 33 00
ciutatiescola@jasabadell.cat

Organització:
Regidories de Cultura i d’Educació