PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Oficis

La fusta i les noves tecnologies aplicades a l'ofici de fuster

A qui s'adreça:
Alumnes del cicle superior d'educació primària.

Descripció:
L'activitat promou l'apropament al món de la fusta de la ma del Gremi de la Fusta de Sabadell i Comarca i de l'alumnat i del professorat del Departament de fusta i moble de l'Institut Escola Industrial de Sabadell.

A través d'aquesta activitat d'aprenentatge i servei es pretén que l'alumnat de primària pugui conèixer la fusta i els seus processos, des del bosc, passant per la fàbrica, fins als mobles que utilitzem cada dia.

L'activitat s'emmarca dins del programa “L’OFICI DEL FUSTER A L’ESCOLA” organitzat per el Gremi de la Fusta de Sabadell i la Escola Industrial, amb la col·laboració de Ciutat i Escola. Consta de diverses accions per tal que l'alumnat conegui aquesta professió i construeixi un joc de dòmino que s'emportaran a la escola, fet per ells, que els quedarà com a record de l'experiència viscuda. La seqüència és la següent:

1. La fusta. Origen i processos: introducció i visualització d'un vídeo amb l'explicació del procés, des del bosc fins a l'elaboració dels productes finals, que ajudarà els alumnes a descobrir aquesta professió.
2.  Disseny: els alumnes acompanyats per un professor de l’Institut Escola Industrial, dibuixaran una peça de dòmino utilitzant un programa de disseny assistit per ordinador (CAD 3D).
3.  Impressió 3D: els alumnes acompanyats per un professor de l’Institut Escola Industrial, imprimiran, a la impressora 3D amb fil de fusta, el cap rodó de la xinxeta central.
4.  Mecanització automàtica: els alumnes acompanyats per un professor, coneixeran de primera ma com és un centre de mecanització CNC i observaran com s'utilitza aquesta tecnologia per la mecanització de les peces.
5.  Mecanització manual: els alumnes acompanyats per diversos professors i alumnes d’FP col·laboradors de l’Institut Escola Industrial, realitzaran diverses tasques de mecanització manual, amb total seguretat, aixamfranant les arestes de les peces en una mini fresadora vertical 
6.  Muntatge i acabat: pràctica manual on els alumnes de primària acompanyats per diversos professors i alumnes d’FP col·laboradors de l’Institut Escola Industrial, realitzaran l’encolat de les peces i, un cop assecat l’adhesiu, poliran i donaran una capa de vernís a les peces de dòmino que s'emportaran a l'escola.

Objectius:
- Apropar-se a l'ofici de fuster i entendre el procés de com s'arriba de la matèria primera a l'elaboració dels mobles i dels productes de fusta.
- Comprendre l'ús de la tecnologia en l'ofici de fuster.
- Participar activament en la construcció d'una peça de fusta, en aquest cas d'un joc de dòmino.
- Col·laborar i treballar en equip per l'assoliment d'una fita comú.

Competències bàsiques:
- Competència del tractament de la informació i competència digital
- Competència en el coneixement i la interacció amb el món físic
- Competència d’autonomia i iniciativa personal

Desenvolupament:
Dates de realització i horaris:  12-13 de novembre 2019 de 9,30 a 12,30 h
Durada:  2 hores i mitja 3 hores
Nombre d'alumnes: grup classe
Lloc de realització: tallers de Fusteria de l'Institut Escola Industrial, c. de Calderón, 56
Cost: gratuït
Observacions: la inscripció és per a dos grups classe, doncs cada classe construeix la meitat de les peces. Cada grup classe realitzarà l'activitat un dia diferent que es concretarà amb l'escola, doncs no és possible atendre més alumnes simultàniament: ni per espais, ni per maquinària, ni per l'organització de l'alumnat de l'Institut Escola Industrial que col·laboraran i ajudaran als alumnes de primària en la realització de les diferents tasques al taller.

Inscripció:

Informació:
Institut Escola Industrial
Telèfon: 93 725 87 44
Persona de contacte: Jordi Juvé
Correu electrònic: jjuve@xtec.cat
Consulta Web

Gremi de la Fusta de Sabadell i Comarca
Telèfon: 663 023 503
Persona de contacte: Katia Botta
Correu electrònic: katia@serretmoblesamida.com
Consulta Web http://www.gremifustasabadell.com

Organització:
Gremi de la Fusta de Sabadell i Comarca i Institut Escola Industrial de Sabadell

ImprimeixCorreu-e